Dolar 32,2494
Euro 34,7583
Altın 2.437,12
BİST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 26°C
Parçalı Bulutlu
Hatay
26°C
Parçalı Bulutlu
Cts 23°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 23°C











Toprak











Safir

Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun Ekenel “Diyabet Hastalığı Psikolojiyi Nasıl Etkiler?”

Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun Ekenel “Diyabet Hastalığı Psikolojiyi Nasıl Etkiler?”
28 Ocak 2022
A+
A-

İskenderun Gelişim Hastanesi Uzman Klinik Psikoloğu Gamze Uygun Ekenel, diyabet hastalığında psikolojik desteğin öneminden söz etti.

Diyabetin; psikolojik, sosyal ve fizyolojik süreçlerin tam orasında yer alan bir hastalık modeli olduğunu ifade eden Uzman Klinik Psikolog Gamze Uygun Ekenel, “Diyabet hastalarında; depresyon, yaygın anksiyete bozukluğu, yeme bozuklukları, şizofreni, demans ve cinsel işlev bozuklukları sıkça görülmektedir. Diyabet hastalarında öfke bir anksiyete belirtisi olarak diyabetiklerde sık rastlanan bir bulgudur ve özellikle de glikoz düzeyi yükseldiğinde ortaya çıkmaktadır. İlerlemiş diyabetlerde sürekli insülin kullanımı kişiyi diğerlerinden farklı olmak algısıyla rahatsız edebilir. Kişiyi bir çeşit yetersizlik, yardımsızlık ve eksiklik duygusuna itebilir. Biyolojik açıdan bakılırsa, insülinin ardından kan şeker düzeyinde oynamalar olur. Eğer kişi insülini düzensiz kullanıyorsa bu oynamalardan dolayı da ruhsal bir gerilim hissedebilir. Diyabetin diğer bir komplikasyonu ise cinsel işlev bozukluğudur. Cinsel işlev bozukluğu nedeniyle kişi yetersizlik hisseder, partneriyle uyuşmazlıklar yaşar, depresyon, paranoid bir takım düşünceler vb. psikiyatrik sorunlar bunun alışılmış sonuçlarıdır. Son zamanlarda cinsel işlev bozukluğunun sadece erkeklerde değil kadınlarda da ortaya çıktığına dair bazı ipuçları vardır. Diyabet hastalarında ilaç tedavisinin yanında, kognitif davranışçı tedavi yöntemi ile psikoterapi de ciddi olumlu sonuçlar vermektedir. Psikoterapi, depresyona, anksiyeteye, yaşam kalitesine, tedaviye uyuma da büyük yardım sağlamaktadır. Bu nedenle bir uzman desteğine başvurulmalıdır” açıklamasında bulundu.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.