Dolar 32,3293
Euro 34,8370
Altın 2.390,63
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 24°C
Az Bulutlu
Hatay
24°C
Az Bulutlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 24°C
Sal 24°C











Toprak











Safir

Tedavileri Tamamlanan Leylekler ve Yırtıcı Kuşlar Doğaya Salındı

Tedavileri Tamamlanan Leylekler ve Yırtıcı Kuşlar Doğaya Salındı
2 Ekim 2021
A+
A-

Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü ile Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi (HMKÜ) işbirliği protokolü kapsamında hizmet veren “Hatay Mustafa Kemal Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi” Hatay ve çevre illerdeki yaralı yaban hayvanlarını tekrar doğaya kazandırıyor.

Merkez Koordinatörü Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. Muhammed Enes ALTUĞ, Merkez Doğa Koruma ve Milli Parklar Hatay Şube Müdürlüğü ve Hatay Mustafa Kemal Üniversitesinin özverili destek ve gayretleri ile Yaban Hayvanları için Hastane konforu ile yaban hayvanlarında türe özgü ilk yardım, tedavi, operatif müdahale ve rehabilitasyon hizmeti verdiklerini söyledi.

Merkezdeki tedavi ve cerrahi ameliyatlar Hatay MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi Anabilim Dalı öğretim elemanları ve DKMP veteriner hekimleri tarafından yürütüldüğünü ifade eden Altuğ: “2020 yılında 275 yaban hayvanının Merkezde tedavi ve rehabilitasyonunun yapıldığını ve 147 sinin doğaya kazandırıldığını bir kısmının ise Hayvanat Bahçelerine gönderildiğini, 2021 yılında 9 aylık sürede ise Merkezde 163 adet Yırtıcı kuş (Kartal, Şahin, Baykuş Doğan Kerkenez, Atmaca, Karga, Çaylak, Kuzgun,.) 64 su kuşu (Leylek, Pelikan, Su çulluğu, Yaban Ördeği, Balaban, Balıkçıl, Martı, Yalı çapkını,..), 34 adet diğer kuşlar (Ebabil, kumru, guguk kuşu, çoban aldatan, kınalı keklik,…) 7 Yırtıcı memeli (Tilki, Çakal, porsuk, sansar, ) ve 22 Memeli (Dağ ceylanı, Karaca, Kirpi, Yaban Tavşanı) olmak üzere toplam 290 yaban hayvanının tedavi ve rehabilitasyonu yapıldı ve bugün bırakılan 12 adet de dahil toplam 133 yaban hayvanı tekrar doğaya kazandırıldı, ayrıca 6 adet yaban hayvanı da Hayvanat Bahçesine gönderildi.

Su kuşları ve yırtıcı kışlardaki yaralanma nedenleri çoğunlukla yasa dışı kaçak avcılık olmakla birlikte su kuşları ve leyleklerde göç yorgunluğu ve diğer hastalıklar da rol oynamaktadır. Yaban hayvanlarının korunmasında bölgemizde Hatay DKMP Şube Müdürlüğü ve av koruma ekipleri yoğun çaba sarf etmektedirler.  Bugünkü doğaya bırakma etkinliğinde ise 7 adet Leylek, 3 adet Peçeli Baykuş, 1 adet Kızıl Şahin, bir adet Şahin olmak üzere 12 adet leylek ve yırtıcı kuşu doğaya bırakarak yaban hayatına kazandırmış olacağız” dedi.

Bırakma etkinliğine Hatay MKÜ rektörü Prof. Dr. Hasan Kaya, Tarım ve Orman Bakanlığı DKMP Hatay Şube Müdürü Cüneyt ÇAĞLAR, Veteriner Hekim İsmail EMİNOĞLU (DKMP), Araş. Gör. Ömer KIRGIZ (MKÜ Veteriner Fakültesi Cerrahi AD) ile Hatay MKÜ Veteriner Fakültesi Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ozan TEKELİ, doç. Dr. Mustafa YİPEL, Dr. Öğretim Üyesi Aykut ZEREK, Hatay MKÜ Yaban Hayvanı Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi çalışanları ve öğrenciler katıldılar.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.