Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 22°C
Parçalı Bulutlu
Hatay
22°C
Parçalı Bulutlu
Pts 24°C
Sal 24°C
Çar 28°C
Per 30°C











Toprak











Safir

Op. Dr. Ali Genç: Yaşam Tarzınızı Değiştirin Sinir Sıkışmasından Kurtulun

Op. Dr. Ali Genç: Yaşam Tarzınızı Değiştirin Sinir Sıkışmasından Kurtulun
22 Aralık 2023
A+
A-

İskenderun Palmiye Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Genç, Dirsek sinir sıkışması (ulnar sinir sıkışması) hakkında bilgilendirmede bulundu.

Günlük yaşamda kişinin birçok hareketini engelleyen ve yaşam kalitesini düşüren dirsek sinir sıkışmasının semptomların şiddeti, hastanın yaşam tarzı ve altta yatan nedenlere bağlı olarak tedavi edilebileceğini ifade eden Op. Dr. Ali Genç, tedavilere yanıt alınamadığı durumlarda veya semptomlar ciddi hale geldiğinde siniri sıkıştıran yapıların düzeltilmesi için cerrahi müdahale gerektirebileceğini ifade etti.

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Ali Genç, “Dirsek sinir sıkışması (ulnar sinir sıkışması), dirsek bölgesinde ulnar sinirin sıkışması veya baskı altında kalması durumudur. Ulnar sinir, dirsekten geçerek el ve parmaklara hareket ve his veren bir sinirdir. Ulnar sinir sıkışması, sinirin geçtiği bölgedeki dokuların bası yapması sonucu ortaya çıkar. Ulnar sinir, dirsek ve el bölgelerindeki cilt, kas ve bağ dokusuyla çevrilidir. Sinirin sıkışma veya baskıya maruz kalması durumunda, sinir fonksiyonlarında bozulma ve ilgili semptomlar ortaya çıkabilir. Ulnar sinirin anatomik yapısı ve yolu, el ve parmaklara hareket ve his sağlamak için önemlidir. Ancak bazı durumlarda, sinir sıkışması veya baskıya maruz kalması nedeniyle işlevsel sorunlar ortaya çıkabilir” açıklamasında bulundu.

Ulnar Sinir Sıkışmasının Nedenleri

Ulnar sinir sıkışmasının nedenleri ile ilgili bilgilendirmede bulunan Op. Dr. Genç, “Karpal tünel sendromu: Karpal tünel sendromu, el bileği bölgesinde median sinirin sıkışmasıdır. Ancak bazı durumlarda ulnar sinir de etkilenebilir ve sıkışabilir. Cubital tünel sendromu: Cubital tünel, dirsek bölgesinde ulnar sinirin geçtiği dar bir kanaldır. Bu kanalda oluşan daralma, sinirin sıkışmasına neden olabilir. Dirsek büküldüğünde veya uzun süre dirsek üzerinde baskı uygulandığında cubital tünel sendromu gelişebilir. Travma veya yaralanma: Dirsek bölgesine gelen darbeler, kırıklar veya diğer yaralanmalar ulnar sinirin sıkışmasına yol açabilir. Anatomik yapısal bozukluklar: Doğuştan gelen veya sonradan oluşan anatomik bozukluklar, sinirin normal şekilde geçtiği alanı daraltabilir ve sıkışmasına neden olabilir” dedi.

“Ulnar Sinir Sıkışması Tedavi Edilebilir”

Ulnar sinir sıkışmasının sıklıkla görüldüğü özelliklerinden söz eden Op. Dr. Genç, “Belirli mesleklerde uzun süreli tekrarlayan dirsek hareketleri gerektiren işlerde çalışanlar. Dirsek üzerine ağırlık vererek veya dirseği sıkıştıran sporlarla uğraşanlar. El bileği veya dirsek yaralanması öyküsü olanlar. Diyabet, romatoid artrit veya tiroid hastalığı gibi bazı sistemik rahatsızlıklara sahip olanlar. Ulnar sinir sıkışması tedavi edilebilir ve tedavi seçenekleri şunları içerebilir: Konservatif tedavi: İlk aşamada, dirseğin dinlenmesi, aktivite modifikasyonu, dirsek splinti kullanımı, fizik tedavi ve el bileği- dirsek egzersizleri gibi konservatif tedavi yöntemleri denenebilir. İlaç tedavisi: Nonsteroidal anti-inflamatuar ilaçlar (NSAID’ler) veya kortikosteroid enjeksiyonları, ağrıyı ve iltihabı azaltmaya yardımcı olabilir.

Cerrahi müdahale: Konservatif tedavilere yanıt alınamadığı durumlarda veya semptomlar ciddi hale geldiğinde, ulnar siniri sıkıştıran yapıların düzeltilmesi için cerrahi müdahale gerekebilir. Tedavi seçeneği, semptomların şiddeti, hastanın yaşam tarzı ve altta yatan nedenlere bağlı olarak belirlenir” şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.