Dolar 32,2020
Euro 35,0069
Altın 2.504,53
BİST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 29°C
Parçalı Bulutlu
Hatay
29°C
Parçalı Bulutlu
Pts 29°C
Sal 29°C
Çar 28°C
Per 27°C











Toprak











Safir

Fırtına Obüsleri Teslim Edildi

Fırtına Obüsleri Teslim Edildi
10 Ocak 2023
A+
A-

Fuat Tosyalı’ya ‘MİLLİ’ Gurur!

BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, ürettikleri 6 adet yeni nesil Fırtına obüsü Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen törenle Türk Silahlı Kuvvetleri(TSK)’ne teslim etti.

Milli Savunma Bakanlığı Arifiye Yerleşkesi BMC İşletmesi’nde düzenlenen “Yeni Nesil Fırtına Obüsleri Teslimat Töreniyle teslim edilen yeni nesil Fırtına obüsleri TSK envanterine girdi.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, fırtına obüslerinde 2025’ten itibaren BMC Power tarafından geliştirilen motor ve transmisyonun kullanılacağını ifade ederek “Bu sayıyı önümüzdeki dönemde yeni teslimatlarla 140’a kadar çıkaracağız” derken, mayıs ayında 2 yeni Altay tankının testlerinin de yapılacağını vurguladı.

Yerli ve Milli Savunma Sanayii Bir Zorunluluk

Yerli ve milli savunma sanayinin geliştirdiği, üstün teknoloji ürünü harp silah, araç ve gereçlerinin önemine vurgu yapan Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, “Yerli ve milli savunma sanayimizin geliştirilmesi bizler için artık bir zorunluluk ve milli istikbal mücadelesidir. Fırtına obüslerimiz de bu mücadelenin kritik bir unsuru olarak harekat alanında ordumuzun muharebe kabiliyetini yükseltecektir. Fırtına obüsleri, kahraman topçularımız tarafından etkin bir şekilde sahada kullanılmaktadır. Operasyonlarda elde edilen tecrübeler ışığında bu obüslere, ileri teknolojiye dayalı ilave yetenekler kazandırılmasına yönelik çalışmalar da aralıksız devam etmektedir” ifadelerini kullandı.

Altay Fabrikasının Temeli Ankara’da Atılacak

Böyle milli bir meselenin parçası olmak, ülke ve millete böyle önemli bir alanda katkı sağlayabilmenin kendileri için büyük bir onur olduğunu söyleyen BMC Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, “Bu fabrikada hem Fırtına Obüslerinin muharebe sahasındaki etkinliğinin artırılması hem ana muharebe tanklarımızın yeteneklerinin geliştirilmesi hem de sıfırdan zırhlı araç tasarımı gibi çok önemli çalışmalar yapıldı. Yurt içinde tasarlayıp ürettiğimiz ürünler ile dışa bağımlılığı da önemli ölçüde azalttık. Fırtına Obüsü’nde en kritik konu olan ithal teknoloji motor ve transmisyonun yerine 2025 yılından itibaren BMC Power tarafından geliştirilen yerli motor ve transmisyonun kullanılmasıyla Fırtına Obüsü’müz tamamen yerli ve milli hale getirilmiş olacak. Altay’ın üretileceği fabrikanın temelini de önümüzdeki günlerde inşallah Ankara’da atacağız” dedi.

Tosyalı grubu olarak BMC’nin çoğunluk hissesini alırken bunu ticari faaliyet değil, öncelikli olarak bir vatan ve millet meselesi olarak gördüklerini belirten Tosyalı, “70 yıllık sanayicilik kültürümüz ve tecrübemizle bu alana nasıl katkı sağlayabiliriz diye yola çıktık. BMC, bu fabrikadaki faaliyetlerini 21 Ağustos 2019’dan beri Milli Savunma Bakanlığımız kontrolünde ve denetiminde sürdürüyor. O tarihten bu yana burada bazı çalışmalar yapılmıştı ve biz bunu daha ileri taşımak için çalıştık ve çalışmaya da devam ediyoruz” diye konuştu.

Tosyalı, Arifiye yerleşkesinde sağladıkları kazanımlara değinerek, “Öncelikle BMC bünyesinde ülkemizin bu alandaki en yetkin zırhlı araç tasarım ve üretim ekibi oluşturuldu. Bu fabrikada hem Fırtına Obüslerinin muharebe sahasındaki etkinliğinin artırılması hem ana muharebe tanklarımızın yeteneklerinin geliştirilmesi hem de sıfırdan zırhlı araç tasarımı gibi çok önemli çalışmalar yapıldı. Bu kapsamda Fırtına Obüsü’nün beka kabiliyeti ve ateş gücünün artırılmasının yanında yurt içinde tasarlayıp ürettiğimiz ürünler ile dışa bağımlılığı da önemli ölçüde azaltıldı. Burada özellikle bir noktanın altını çizmek istiyorum ki Fırtına Obüsü’nde en kritik konu olan ithal teknoloji motor ve transmisyonun yerine 2025 yılından itibaren BMC Power tarafından geliştirilen yerli motor ve transmisyonun kullanılmasıyla Fırtına Obüsü’müz tamamen yerli ve milli hale getirilmiş olacak. Bugün Türk Silahlı Kuvvetlerine teslimatı yapılacak 6 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü, BMC Savunma olarak 6 yıl aradan sonra yeni yetenekler kazandırılmış halde üretimine yeniden başladığımız obüslerdir. İnşallah proje sonuna kadar 140 adet Yeni Nesil Fırtına Obüsü’nü ordumuzun hizmetine sunacağız. Bu çalışmaları BMC ile birlikte ekip halinde yürüttüğümüz ASELSAN, Makine ve Kimya Endüstrisi ve ASFAT’a teşekkürlerimi sunarım” dedi.

“Altay Tankının Teknolojisini Geliştirerek Daha İleriye Taşıdık”

Tosyalı, ASFAT ile birlikte yürüttükleri yerli ve milli imkanlarla geliştirdikleri Panter Obüsü’nün taktik tekerlekli askeri kamyon üzerine uygulama projesinde de son aşamaya geldiklerini ve bu araçların da ağustos ayından itibaren Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine teslimatının başlayacağını dile getirerek, “Lastik tekerlekli 155 milimetrelik Panter Obüsü’nün kabiliyetine sahip obüsleri, dünyada sadece birkaç ülke üretebiliyor ve bunlardan birisi de biziz. Yeni Fırtına Obüsü, Panter Obüsü ve tabii ki şimdi de Altay Tankı; hepsi tamamen inovasyon ve AR-GE çalışmalarımızdan güç alarak hayata geçirilen araçlar” şeklinde konuştu.

İçinde bulundukları tesislerde çalışan mühendislerinin ilk tasarımı yaklaşık 10 yıl önce yapılan Altay tanklarını, değişen muharebe sahası ihtiyaçlarına uygun şekilde teknolojisini geliştirerek çok daha ileriye taşıdığını aktaran Tosyalı, “Bu geliştirmeler devam ederken seri üretim tarafında da yeni Altay’ın üretileceği fabrikanın temelini de önümüzdeki günlerde inşallah Ankara’da atacağız. Mayıs ayı içerisinde ise 2 adet yeni Altay’ı da törenle üretim bandından indireceğiz ve inşallah bir sonraki töreni de bunun için yapacağız. O törende tanklarımıza yerli ve milli güç grubunu entegre edeceğimiz takvimi de açıklayacağız. Ayrıca dünya pazarında rekabet edebilecek çok güçlü bir zırhlı personel taşıyıcı olan Altuğ aracımız da bu tesiste geliştirildi ve yine bu tesislerde üretilerek inşallah yakın zamanda ilk ihracatını gerçekleştireceğiz” dedi.

Tosyalı, BMC’nin çoğunluk hisselerini devraldıktan sonra yaptıkları yatırımlar, uluslararası pazarlarda sahip oldukları güçlü replikasyon ve bilinirlikleri sonucu 2022’de BMC’nin, savunma sanayisi kara araçları üreticileri arasında ihracat lideri olduğunu bildirerek, “Savunma sanayisi genelinde de en çok ihracat yapan 5. şirket konumuna ulaştık. Yaptığımız başarılı hamleler sonrası, Birleşik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan ve birçok ülke savunma sanayisi alanında yatırım yapmak üzere bizi ülkelerine davet etmeye başladı. Tosyalı grubu olarak gerçekleştirdiğimiz toplam büyüklüğü 2,5 milyar dolara ulaşan ihracat içerisinde artık savunma sanayisi de önemli yer tutuyor. Ve bunun giderek büyüyeceğine inanıyoruz. Türkiye savunma sanayisinin neler yapabileceğini dünyanın her yerinde BMC ile de göstermek istiyoruz” değerlendirmesinde bulundu.

Tesisin BMC için savunma sanayisinde önemli kilometre taşı haline geldiğini ve daha burada yapacakları çok işlerinin bulunduğunun altını çizen Tosyalı, Türk Silahlı Kuvvetlerine sağlanan hizmetlerin kesintisiz ve daha da geliştirilerek devam etmesi, çalışanların haklarının korunması ve iyileştirilmesi, tesisin altyapısının modernize edilmesi için gerekli yatırımların yapılması konularında var güçle çalıştıklarını sözlerine ekledi.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.