Dolar 32,2638
Euro 34,7606
Altın 2.400,87
BİST 10.167,09
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 25°C
Parçalı Bulutlu
Hatay
25°C
Parçalı Bulutlu
Çar 29°C
Per 30°C
Cum 25°C
Cts 22°C











Toprak











Safir

Doç. Dr. Barış Yılmazer: Sedef Hastalığı Romatizmal Hastalığa Yol Açabilir!

Doç. Dr. Barış Yılmazer: Sedef Hastalığı Romatizmal Hastalığa Yol Açabilir!
12 Eylül 2023
A+
A-

İskenderun Gelişim Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılmazer, sedef hastalığının Sedef deride sınırlı kalmayıp, ağır hastalıklara davetiye çıkarabildiğini ifade etti.

Sedef hastalığının belirtileri hakkında açıklamada bulunan Doç. Dr. Yılmazer, “Romatizmal hastalıklar arasında sık görülen bir hastalık da sedef romatizması, tıbbi adıyla da Psöriatik Artrit’tir. Sıklıkla tek başına diz eklemi, ayak bileği veya el bileğini etkiler. Ancak çeşitli eklem tutulumları ile de karşılaşılabilir. El ve ayak parmak eklemlerinin içinde olduğu çoklu eklem tutulumu, izole omurga tutulumu (Bel ve/veya sırt ağrısı ile ortaya çıkan) veya eklem ve omurga tutulumunun birlikte olduğu durumlar da olabilmektedir. Eklem ağrısına eşlik eden şişlik, kızarıklık ve hareket güçlüğü veya kronik tutukluğun eşlik ettiği  bel/sırt ağrısı, topuk ağrısı varlığı tanı açısından önemli bulgulardır. Bu hastalıkta en çok etkilenen eklemler, el parmaklarımızın en ucundaki eklem bölgeleridir. Öte yandan parmaklarda sosis gibi şişlikler de gelişebilir” açıklamasında bulundu.

Risk Faktörleri Nelerdir?

Doç. Dr. Barış Yılmazer, “Hastalarımızın yüzde 80-90’lık bir kısmında sedef hastalığı ile ilişkili tırnak değişiklikleri gelişebilmektedir. Sigara içmek, şişmanlık, bazı enfeksiyonlar, ailede sedef hastalığı öyküsü varlığı, özellikle de stres önemli risk faktörleridir. Tanı koyarken hastaların detaylı bir muayenesi, her türlü tetkikten daha kıymetlidir. Tedavinin nasıl başlanacağı ve sürdürüleceği romatoloji uzmanları tarafından her hastanın şartlarına uygun olarak planlanır” dedi.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.