Dolar 32,3374
Euro 34,8108
Altın 2.390,60
BİST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 22°C
Parçalı Bulutlu
Hatay
22°C
Parçalı Bulutlu
Pts 24°C
Sal 24°C
Çar 28°C
Per 30°C











Toprak











Safir

Behçet Hastalığı ve Tedavisi!

Behçet Hastalığı ve Tedavisi!
8 Aralık 2023
A+
A-

İskenderun Gelişim Hastanesi Romatoloji Uzmanı Doç. Dr. Barış Yılmazer, genellikle; ağız ve genital bölgede yaralar, göz iltihabı ve cilt problemleri gibi belirtilerle kendini gösteren behçet hastalığı ile ilgili önemli bilgilendirmede bulundu.

Doç. Dr. Barış Yılmazer, “Behçet hastalığı, tekrarlayan ağız içi aftlar, cinsel bölgede ülser şeklinde yara ve üveit gibi göz ve cilt başta olmak üzere vücudun birçok bölümünü etkileyen romatizmal bir hastalıktır. Genellikle 20 ila 45 yaş arasındaki kişilerde ortaya çıkabilir. En sık görülen belirtileri; tekrarlayan ağız içi aft, cinsel bölgede yara, göz iltihabı ve cilt bulgularıdır. Behçet hastalığında kişilerde görülebilecek belirtiler genel olarak; hemen hepsinde ağız içinde tekrarlayan ağrılı aft varlığı, cinsel bölgede ağrılı ülser şeklinde yara, eklemlerde ağrı, şişlik, hassasiyet, gözlerde ağrı, kızarıklık ve bulanık görme, bacaklarda hassas, kızarık, şişlik şeklinde lekeler, damar iltihabı gelişen hastalarda damar tıkanıklık öyküsü, şiddetli baş ağrısı, karın ağrısı, hazımsızlık ve kanlı ishal gibi bağırsak yakınmaları olarak sıralanabilir. Bu belirtilerin tümü her hastada görülmez. Behçet hastaları arasında bu belirtiler farklılıklar gösterebilir” açıklamasında bulundu.

Tedavisi Nasıl Olur?

Ataklar şeklinde seyreden behçet hastalığının tedavisi hakkında açıklamalarda bulunan Doç. Dr. Barış Yılmazer, “Behçet hastalığını teşhis edebilecek bir laboratuvar testi yoktur. Romatoloji uzmanı tarafından detaylı öykü ve muayene bulguları ile yukarıda sayılan belirtilerin sorgulanması sonrası tanı konulur. Behçet hastalığı ataklar şeklinde seyreden bir hastalıktır. Bu nedenle tedavinin iki temel amacı vardır. Öncelikle atağın neden olduğu belirtileri ortadan kaldırmak amaçlanır. Sonrasında iyilik halini sürdürmek, yaşam kalitesini arttırmak ve atağın tekrarını önlemek amacı ile uzun süreli tedavi planlanır” dedi.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.