Dolar 32,4135
Euro 34,7806
Altın 2.401,80
BİST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 24°C
Az Bulutlu
Hatay
24°C
Az Bulutlu
Cum 24°C
Cts 20°C
Paz 20°C
Pts 23°C











Toprak











Safir

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Hatay İçin Önemli Mesaj!

Kemal Kılıçdaroğlu’ndan Hatay İçin Önemli Mesaj!
22 Şubat 2023
A+
A-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen daha sonrada 6.4 ve 5.8 büyüklüğündeki iki depremle sarsılan Hatay’ı üçüncü kez ziyaret etti.  İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Afet Koordinasyon Merkezi’nde afetin yaralarını hızlıca sarmak için büyükşehir Belediye başkanları ile genel bir değerlendirme yapan Kılıçdaroğlu, daha sonra Defne’de Kılıçdaroğlu Gönüllüleri Merkezi, Büyükçekmece Belediyesi Koordinasyon Merkezi ve Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin bölgede kurmuş olduğu kamp alanını ziyaret etti, yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı ve Harbiye bölgesinde depremzedelerin taleplerini dinledi.

Hatay’ın en önemli ibadet yerlerinden Habibi Neccar Camii’ndeki ağır hasarı da yerinde inceleyen Kılıçdaroğlu’na Hatay Büyükşehir Belediye Başkanı Lütfü Savaş’ın yanı sıra İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu ile bölge milletvekilleri de eşlik etti.

Defne  Abdullah Cömert Parkı’nda açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Hatay’ın kültürüyle, dokusuyla, tarihi eserleriyle beraber korunması, yaşatılması, yıkılan eserlerin yeniden onarılması gerektiğini belirterek, ” Hem yaraları sarmamız hem geleceğe umutla bakan bir Türkiye inşa etmemiz gerekiyor. Ama gerçekten de belediye başkanlarımız canla başla olağanüstü çaba harcıyorlar. Bunu sadece CHP’li belediye başkanları için ifade etmiyorum. Bütün belediye başkanlarımız olağanüstü çaba harcıyorlar. O nedenle ben bütün belediye başkanı arkadaşlarıma yürekten teşekkür ederim. Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmamız için her konuda bir yasal düzenleme yapılmak isteniyorsa, bu yasal düzenlemeye de parlamentoda her türlü katkıyı vermeye hazır olduğumuzu ifade etmek isterim.  ‘Kentlerin ruhu vardır’ dedik. Şunun için, kentler binalar değildir, kentler yapılar değildir. Bu kentlerin kültürleri vardır, kentlerin tarihleri vardır, kentlerin tarihi eserleri vardır. Kültürlerin yaşatılması gerekir. Dolayısıyla bu kültürler bugünden yarına oluşan kültürler değildir. Yüzyılların süzgecinden geçip günümüze kadar gelen bu kadim kültürlerin korunması son derece önemli ve değerlidir. Hatay’ı yeniden ayağa kaldırmak o görkemli kültürünü yeniden yaşatmak, tarihsel dokusunu yeniden ayağa kaldırmak hepimizin ortak görevidir. Biz elimizden gelen bütün çabayı gösteriyoruz. İnşallah çözülecek. Hataylı kardeşlerim, burası sizin yuvanız. Büyük acılar çekildi farkındayım. Ölenlere Allah rahmet eylesin. Yaralılara Allah şifalar versin diyorum. El birliğiyle bütün bu sorunları çözeceğiz. Hiç kimse bundan en ufak bir endişe duymasın” dedi.

Deprem sonrası üçüncü kez Hatay’a geldiğini ve buradaki insanların acısını derinden hissettiğini dile getiren Kılıçdaroğlu, Hatay’ın tarih açısından büyük önemi olduğunu söyledi.

Hatay’ın Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün emaneti olduğunu ifade eden Kılıçdaroğlu, “(Hatay benim şahsi meselemdir) diyerek hasta yatağından kalkıp Hatay’ı anavatana katmıştır. Dolayısıyla Hatay’ın üzerine titrememiz gerekiyor. Büyük acıların yaşandığı bir kent. Bu kentin ayağa kaldırılması gerekiyor” diye konuştu.

“Hatay’ın demografisini değiştirme yönündeki çabaların” dikkate alınması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “Hatay gerçekten demografik açıdan da dikkat edilmesi gereken bir kentimiz. Bu çerçevede de ben ülkeyi yönetenlere seslenmek ve onları uyarmak isterim. Bu konuda dikkatli olmaları gerektiğini de ifade etmek isterim” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, Hataylıların kısa süre içinde memleketlerine dönmesi temennisinde bulundu.

Depremin üzerinden 17 gün geçtiğini, çadır sorununun hala çözülmediğini belirten Kılıçdaroğlu, vatandaşların evlerine yakın mahallelerdeki çadırlarda yaşamak istediğini kaydederek, “Çünkü binaları yıkılmamışsa, binalarında eşyaları var. Dolayısıyla bir şekliyle bu sorunu aşmak istiyorlar. Çadır sorunu için ben tekrar Hatay’dan bu ülkeyi yönetenlere seslenmek istiyorum. Koskoca Türkiye’de nasıl olur da bir çadır sorununu çözemezsiniz? Nasıl olur da çadır sorununu çözemiyorsunuz? Nasıl olur da kalkıyorsunuz ‘Çadır sorununu çözdük’ diye ortalıkta geziyorsunuz. Gelin vatandaşı bir dinleyin. Vatandaş size ne söylüyor? Bir bakın bakalım. Daha önce çağrı yapmıştım aynı çağrıyı tekrar yapıyorum. Türkiye’de çadır üreten fiyatı ne olursa olsun, ‘Evet biz çadır üretiyoruz, istediğiniz çadırları size vereceğiz.’ diyorsa herhangi bir sanayici, bir üretici çadırları satın alıp, tamamını satın alıp deprem bölgelerine göndermeye hazırız. Bunu da açıkça ifade edeyim. Çözemiyorlarsa bıraksınlar biz çözelim. Nasıl olur da çözemiyorlar? Çadır dediğiniz bir bina yapmak değildir ki. Dolayısıyla bu sorun hala temel bir sorun olarak önümüzde duruyor. Havalar ısınacak bundan sonra daha farklı sorunlar çıkacak. Dolayısıyla iktidarın bu konuda çok daha hızlı davranması lazım. Nasıl hareket etmesi lazım? Ama kentin dokusuna, kültürüne, tarihine dikkat ederek onları tahrip etmeden yol alması gerekiyor.”

Depremin etkilerini azaltmak için belediye başkanlarıyla ellerinden gelen her türlü çabayı gösterdiklerini ifade eden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, açıklamanın ardından Hatay’daki temaslarını tamamlayarak kentten ayrıldı.

YORUMLAR

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.