Dolar 32,3745
Euro 35,0121
Altın 2.324,37
BİST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
Hatay 25°C
Az Bulutlu
Hatay
25°C
Az Bulutlu
Cum 28°C
Cts 29°C
Paz 28°C
Pts 28°C











Toprak











Safir

Doğum Uzmanı Op. Dr. Sinan Erdoğan: Geç Kalmayın

Doğum Uzmanı Op. Dr. Sinan Erdoğan: Geç Kalmayın
3 Ocak 2023
A+
A-

İskenderun Gelişim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Sinan Erdoğan, rahim ağzı kanserinin erken teşhis edildiğinde tedavi edilebilen bir kanser türü olduğunu belirterek, korunma yolları hakkında bilgiler verdi.

Rahim Ağzı Kanseri Nedir?

Kadınlar arasında çok sık rastlanan kanser tiplerinden olan rahim ağzı kanserinden tarama testleri ile korunmanın mümkün olduğunu belirten Op. Dr. Sinan Erdoğan, “Kanser, vücuttaki hücrelerin bir bozukluk sonucu kontrolsüz çoğalmaya başlamasıyla oluşan bir hastalıktır. Bu kontrolsüz çoğalma, rahim ağzı bölgesinde olursa, rahim ağzı kanseri olarak isimlendirilmektedir. Bu kanserin belirtileri erken dönemde kendini göstermeyebilir. Kanlı akıntı, cinsel ilişki sonrası kanama ve düzensiz adet kanamaları, hatta ileri safhalarda idrar problemleri, defekasyon zorlukları ve bacak ağrıları da görülebilmektedir. Rahim ağzı kanserinin görülmesinin yüzde 100’e yakın nedeni, Human Papillomavirus (HPV) virüsüdür. HPV virüsü, genellikle cinsel yolla bulaşır. Bu nedenle 21 yaşından sonra her kadının, iki yılda bir rahim ağzı kanseri tarama testi, 30 yaşından sonra ise bu testin yanı sıra HPV taraması yaptırmasını öneriyoruz” dedi.

Rahim Ağzı Kanserinin Risk Faktörleri!

Rahim ağzı kanserinin risk faktörleri hakkında da bilgiler veren Op. Dr. Sinan Erdoğan, “Çok eşlilik, çok sayıda doğum yapmak, erken yaşta cinsel ilişki, sigara kullanımı, zayıf bağışıklık sistemi, genital organda sık bakteriyel viral enfeksiyon, rahim ağzı kanserinin risk faktörleri arasındadır. Rahim ağzı kanserinin teşhisi, PAP smear adı verilen tarama testi ile tespit edilebilir. Rahim ağzından alınan örnek ile yapılan bu testte anormal hücreler belirlenirse, kanser gelişmeden önce temizlenebilir. Rahim ağzı kanseri ayrıca kolposkop denilen, rahim ağzını büyüterek gösteren aletle de tespit edilebilir. Kesin tanı ise şüpheli bölgeden alınan biyopsi ile konulabilir” diye belirtti.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.